houten terras

Houten Terras Prijs – Betaalbaar & Kwaliteit

Ben je op zoek naar een houten terras voor je tuin of buitenruimte? Het is belangrijk om rekening te houden met de prijs van een houten terras, zodat je een betaalbare en kwalitatieve optie kunt vinden. In dit artikel zullen we je informeren over de kosten van een houten terras, inclusief plaatsing, en enkele factoren bespreken die de prijs beïnvloeden.

De prijs van een houten terras varieert gemiddeld tussen €80 en €190 per vierkante meter, inclusief plaatsing. De specifieke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de houtsoort, oppervlakte en installatiemethode.

Als voorbeeld, de prijs van een grenen terras varieert van €80 tot €140 per vierkante meter, terwijl die van een massaranduba terras varieert van €115 tot €190 per vierkante meter. Het is belangrijk om te begrijpen dat het type hout invloed heeft op de prijs van het terras.

Het is ook vermeldenswaard dat de prijs per vierkante meter inclusief plaatsing is. Dit betekent dat je geen extra kosten hoeft te maken voor het laten leggen van je houten terras. Dit maakt het gemakkelijker om je budget te beheren en duidelijkheid te hebben over de totale kosten.

Als je op zoek bent naar een houten terras met een specifiek budget, kun je rekening houden met verschillende houtsoorten en prijzen. Door de opties te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw wensen en budget.

In de volgende secties zullen we verder ingaan op de materialen, kwaliteit, prijs per houtsoort en andere factoren die de prijs van een houten terras bepalen.

Houten terrassen: materiaal, kwaliteit en prijs

Wanneer je een houten terras wilt bouwen, zijn de keuze van het materiaal en de omvang van het terras de twee belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden. Echter, er zijn nog andere essentiële factoren waarmee je rekening moet houden om het budget van je houten terrasproject te optimaliseren. Dit omvat onder andere de stijl en het formaat van de planken, de dikte van het hout, de kwaliteit van het materiaal en de installatiemethode.

houten terrassen

De keuze van de houtsoort is van grote invloed op de prijs en kwaliteit van het terras. Verschillende houtsoorten hebben verschillende prijsniveaus en duurzaamheid. Ook de oppervlakte van het terras heeft een directe impact op de totale kosten.

Naast de keuze voor het materiaal en de omvang van het terras, zijn er nog andere factoren die de prijs van een houten terras kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de stijl en het formaat van de planken. Zo kunnen bredere planken duurder zijn dan smallere planken. Ook de dikte van het hout speelt een rol: dikke planken kunnen duurder zijn, maar bieden vaak een langere levensduur. Daarnaast heeft de kwaliteit van het hout invloed op de prijs. Hoogwaardige houtsoorten zijn over het algemeen duurder, maar bieden een betere kwaliteit en duurzaamheid.

Het is belangrijk om de installatiemethode van het terras in overweging te nemen bij het bepalen van de prijs. Een terras dat professioneel wordt geïnstalleerd kan duurder zijn, maar biedt vaak een betere kwaliteit en langere levensduur.

Prijsverschillen tussen houtsoorten

De prijzen van houten terrassen variëren afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire houtsoorten en hun prijsranges inclusief plaatsing:

Houtsoort Prijsrange (inclusief plaatsing)
Grenen €80 – €140/m²
Douglas €95 – €140/m²
Cumaru €110 – €180/m²
Massaranduba €115 – €190/m²

Andere houtsoorten, zoals vuren, padoek, hevea en teak, hebben ook verschillende prijsranges. Het is belangrijk om zorgvuldig je houtsoort te kiezen op basis van je budget en gewenste kwaliteit.

Prijzen van houten terrassen per houtsoort

De prijzen van houten terrassen variëren afhankelijk van de houtsoort die je kiest. Hieronder vind je een overzicht van de prijsranges per houtsoort, inclusief plaatsing:

Grenen terras

Een grenen terras heeft een prijsrange van €80 tot €140/m² inclusief plaatsing.

Douglas terras

Voor een Douglas terras liggen de kosten tussen €95 en €140/m² inclusief plaatsing.

Cumaru terras

Een houten terras van cumaru heeft een prijsrange van €110 tot €180/m² inclusief plaatsing.

Massaranduba terras

Wil je een terras van massaranduba? De kosten hiervan variëren van €115 tot €190/m² inclusief plaatsing.

Daarnaast zijn er nog andere houtsoorten die je kunt overwegen voor je terras, zoals vuren, padoek, hevea en teak. Elk van deze houtsoorten heeft ook verschillende prijsranges.

Door de prijzen van verschillende houtsoorten te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en een houten terras kiezen dat past bij je budget en wensen.

Houtsoort Prijs per m² (inclusief plaatsing)
Grenen €80 – €140
Douglas €95 – €140
Cumaru €110 – €180
Massaranduba €115 – €190
Vuren
Padoek
Hevea
Teak

prijzen-houten-terrassen

Voordelen en kenmerken van houten terrassen

Houten terrassen hebben tal van voordelen en kenmerken die ze tot een populaire keuze maken voor buitentoepassingen. Of je nu een zwembad, buitenkeuken of lounge wilt creëren, een houten terras biedt esthetiek, comfort en gezelligheid. Het natuurlijke en duurzame karakter van hout zorgt voor een warme uitstraling die goed past in de natuurlijke omgeving.

Daarnaast hebben houten terrassen de volgende kenmerken:

 1. Verscheidenheid aan houtsoorten: Houten terrassen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, waaronder grenen, Douglas, cumaru, massaranduba, vuren, padoek, hevea en teak. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling, waardoor je kunt kiezen wat het beste past bij je persoonlijke smaak en budget.
 2. Keuze in diktes en plankformaten: Houten terrassen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en plankformaten. Van smalle planken tot brede planken, je kunt het terrasontwerp aanpassen aan je specifieke wensen en behoeften.
 3. Maatwerk mogelijk: Met houten terrassen kun je maatwerkoplossingen creëren die perfect passen bij de grootte en vorm van je buitenruimte. Of je nu een klein balkon hebt of een uitgestrekte tuin, houten terrassen kunnen worden aangepast aan elke situatie.
 4. Veelzijdigheid: Houten terrassen kunnen worden gebruikt voor verschillende buitentoepassingen, zoals het creëren van een zithoek, een loopbrug, een terras rondom een zwembad of zelfs een buitendouche. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 5. Onderhoudsvriendelijk: Met de juiste behandeling en periodiek onderhoud kunnen houten terrassen jarenlang meegaan. Regelmatig schoonmaken en het aanbrengen van een beschermende laag verlengen de levensduur van het terras en houden het in goede staat.

Met al deze voordelen en kenmerken bieden houten terrassen de perfecte combinatie van schoonheid, duurzaamheid en aanpasbaarheid. Of je nu een modern, rustiek of klassiek ontwerp wilt, houten terrassen kunnen aan al je wensen voldoen. Kies het juiste houtsoort, de dikte en het plankformaat om een terras te creëren dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook lang meegaat.

Houten terrassen

Duurzaamheid van houten terrassen

Houten terrassen zijn niet alleen esthetisch, maar ook duurzaam. Hout is een natuurlijk materiaal dat hernieuwbaar is en een relatief kleine ecologische voetafdruk heeft in vergelijking met andere bouwmaterialen. Daarnaast kunnen houten terrassen worden gerecycled en hebben ze een lange levensduur, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn.

Composiet terrassen als alternatief

Als alternatief voor houten terrassen kun je ook kiezen voor composiet terrassen. Composiet is een synthetisch materiaal dat onderhoudsvrij is en ideaal voor buitentoepassingen zoals terrassen.

Composiet terrassen hebben verschillende voordelen ten opzichte van houten terrassen. Ten eerste hebben ze een langere levensduur en zijn ze bestand tegen verkleuring en rot. Dit betekent dat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan onderhoud en reparaties. Daarnaast zijn composiet terrassen ook milieuvriendelijk, omdat ze gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

De prijs van een composiet terras varieert afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Over het algemeen zijn composiet terrassen iets duurder dan houten terrassen, maar op de lange termijn kunnen ze kostenbesparend zijn vanwege het gebrek aan onderhoud. Het is belangrijk om de verschillende opties te vergelijken en te kijken welk materiaal het beste past bij jouw behoeften en budget.

composiet terrassen

Of je nu kiest voor een houten terras of een composiet terras, beide opties bieden een prachtige en duurzame buitenruimte. Het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, budget en de specifieke kenmerken van elke materiaalsoort bij het maken van een beslissing.

Bepalende factoren voor de prijs van een houten terras

De prijs van een houten terras wordt beïnvloed door verschillende factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je houten terrasproject. Hier zijn enkele bepalende factoren die de prijs van een houten terras beïnvloeden:

 • Houtsoort: De keuze van de houtsoort heeft een grote invloed op de prijs van je terras. Elke houtsoort heeft zijn eigen prijsklasse, afhankelijk van de beschikbaarheid en eigenschappen van het hout. Populaire houtsoorten zoals grenen en massaranduba hebben verschillende prijsranges.
 • Oppervlakte: Het oppervlakte van je terras bepaalt de hoeveelheid materiaal die nodig is. Een groter terras vereist meer hout en zal dus een hogere prijs hebben.
 • Stijl en formaat van de planken: De stijl en grootte van de planken die je kiest, kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Breedere en dikkere planken kunnen duurder zijn dan smallere en dunne planken.
 • Dikte: De dikte van de planken kan variëren, en dit heeft ook invloed op de prijs. Dikkere planken kunnen duurder zijn vanwege het extra materiaal dat nodig is.
 • Houtkwaliteit: De kwaliteit van het hout kan ook de prijs beïnvloeden. Hoogwaardig hout kan duurder zijn, maar het biedt vaak ook een langere levensduur en betere duurzaamheid.
 • Installatiemethode: De manier waarop het houten terras wordt geïnstalleerd, kan ook invloed hebben op de prijs. Is het een doe-het-zelfproject of laat je het installeren door professionals? De installatiemethode kan kosten met zich meebrengen, zoals arbeidskosten.

Door rekening te houden met deze bepalende factoren kun je een realistisch budget opstellen voor jouw houten terrasproject. Denk goed na over je keuzes en overleg met professionals om de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor jouw droomterras.

houten terras prijs

Conclusie

De prijs van een houten terras is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de houtsoort, oppervlakte en installatiemethode. Het is essentieel om rekening te houden met je budget en persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van een houten terras. Door verschillende opties en prijzen te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van een betaalbaar en kwalitatief terras.

Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, zoals grenen, douglas, cumaru en massaranduba, elk met hun eigen prijsrange. Door te kiezen voor een houtsoort die past bij je smaak en budget, kun je de kosten van je houten terrasproject beheersen. Daarnaast zijn er ook alternatieven zoals composiet terrassen die onderhoudsvrij zijn en een langere levensduur hebben.

Samengevat is het belangrijk om de prijs van een houten terras zorgvuldig te overwegen en verschillende factoren mee te nemen bij het maken van je keuze. Door te investeren in een betaalbaar en kwalitatief terras kun je jarenlang genieten van een mooie buitenruimte voor ontspanning en gezelligheid.

Vergelijkbare berichten