• Categorie:Overige
  • Inschrijver:Ruurd Hallema beeldhouwer
  • Eigenaar:Gemeente Rijssen
  • Aannemer:De Groot Vroomshoop
  • Opdrachtgever:Gemeente Rijssen
  • Architect:Ruurd Hallema
  • Constructeur:De Groot Vroomshoop

Beschrijving en motivatie
Mijn creatie, getiteld “VERENIGDE HANDEN”, is ontstaan uit een verzoek van zowel het bedrijfsleven in Rijssen als de gemeente zelf, om voor enkele opvallende locaties op rotondes unieke kunstwerken te ontwerpen die zich onderscheiden van het gebruikelijke.

Een van de drie door mij gerealiseerde kunstwerken haalt inspiratie uit het volgende concept:

De bouwsector vormt een belangrijke economische pijler in Rijssen, met een aanzienlijk aantal grote bouwbedrijven en veel inwoners die in deze sector werkzaam zijn. Daarom heb ik gekozen voor hout, een van de oudste bouwmaterialen bekend bij de mens. Hout symboliseert warmte, kracht, degelijkheid en betrokkenheid, en wordt zelden buiten gebruikt als materiaal voor kunstwerken.
Het ontwerp bestaat uit twee in elkaar grijpende handen, die samen sterkte en saamhorigheid uitbeelden. In Rijssen, een gemeenschap waar men nog voor elkaar zorgt en een sterk gevoel van gemeenschapszin heerst, versterkt dit kunstwerk dat gevoel nog meer. Als een gemeente met een Christelijk Reformatorische achtergrond, waar bidden een onderdeel van het dagelijks leven is, symboliseren de ineen geslagen handen ook het gebed.
De tien elementen van het kunstwerk, samengesteld uit vele verlijmde delen, verbeelden het idee van ‘samen zijn’, elkaar vasthouden en steunen. Het kunstwerk is zo geplaatst dat het bezoekers welkom heet bij aankomst in de stad en een ’tot ziens’ wenst bij vertrek.

Tijdens mijn vooronderzoek heb ik de historische achtergrond van Rijssen grondig bestudeerd:
Rijssen, een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de middeleeuwen, staat bekend om zijn bouwactiviteiten. De stad kenmerkt zich door een hardwerkende bevolking, met een geschiedenis in de jute- en textielindustrie, bouw, transport en handel. Al deze elementen heb ik meegenomen in mijn ontwerp, wat heeft geresulteerd in het kunstwerk zoals het er nu staat. Opmerkelijk is dat dit object momenteel een hoge positie inneemt in de wereldranglijst van ‘rotondekunstwerken’.

Houttoepassingen
Op de rotonde waar de Reggesingel en de Wierdensestraat elkaar kruisen, staan twee handen uit gelamineerd, duurzaam hout, vervaardigd door De Groot Vroomshoop. Dit kunstwerk, “De gevlochten handen”, symboliseert menselijke verbondenheid. De vingers, gemaakt van het uiterst duurzame Accoya hout, meten 11 meter en wegen samen ongeveer 4 ton. Ze zijn door De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies volledig in 3D ontworpen en vervaardigd. Uniek aan dit project is de manier waarop de lamellen zijn gebogen. De “vingers” zijn met thermisch verzinkte stalen schoenen, ook geproduceerd door De Groot Vroomshoop, stevig verbonden aan de 14 ton zware fundering, waardoor ze zonder ondersteuning blijven staan.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ik ben gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van ruimtelijke objecten in diverse materialen, waaronder het ontwerpen en vervaardigen van bronzen sculpturen in alle formaten, in de breedste zin van het woord.