• Categorie: Overige
  • Inschrijver: OAK (Onix Achterbosch Kunstwerken)
  • Eigenaar: Provincie Friesland
  • Aannemer: Schaffitzel Holzindustrie te Swäbisch Hall, Duitsland
  • Opdrachtgever: Provincie Friesland
  • Architect: Haiko Meijer, Alex van de Beld, Hans Achterbosch
  • Constructeur: Lüning Adviesburo voor technische houtconstructies te Doetinchem
  • Gebruiker: Provincie Friesland

De brug met een gewicht van 60 ton en een lengte van meer dan 35 meter bestaat uit twee gebogen houten vakwerkconstructies van ongeveer 20 meter hoog. Deze vakwerken zijn opgebouwd uit gebogen en getordeerde houten staven, met afmetingen tot 1.080mm bij 1.200mm.

De top van de gebogen vakwerken is verbonden met een stalen scharnier, waartussen het brugdek hangt. Dit dek wordt geflankeerd door twee enorme gelamineerde Accoya balken van 1.000 cm bij 14.000 cm en een lengte van 35 meter.

Het gehele project is uitgevoerd in Accoya hout, afgewerkt met een licht gepigmenteerde beits tegen blauwschimmel, wat een levensduur van meer dan 80 jaar garandeert, vergelijkbaar met de onderhoudscyclus van een stalen brug.

De bouw van de eerste houten brug over de A7 bij Sneek was een bijzondere prestatie. Het ontwerpproces, de aanbesteding, de bouw en de plaatsing op de bruggenhoofden waren opmerkelijk.

Het ontwerp, dat de concurrentiestrijd won tegen grote namen als Haskoning en Arcadis, viel samen met de promotie van meer houtgebruik in bouw en infrastructuur door de rijksoverheid. De overheid, provincie en gemeente toonden veel moed door te kiezen voor dit ontwerp van houten bruggen, geïnspireerd op de “covered bridges”, de botenbouw en de spanten van Friese boerderijen, wat wereldwijd uniek is.

Het ontwerp bestaat uit twee grote gebogen vakwerkspanten van circa 34 meter lang, waartussen het brugdek hangt. Deze constructie, geïnspireerd op de vakwerkconstructies van covered bridges, zorgt voor voldoende doorgang voor zwaar verkeer.

De keuze voor Accoya hout, vanwege zijn minimale krimp- en zwellingseigenschappen en duurzaamheid, was essentieel om aan de eis van minimaal 80 jaar levensduur te voldoen. De realisatie door Schaffitzel uit Duitsland vereiste veel vakmanschap en aanpassingen tot aan de plaatsing.

De brug heeft na plaatsing veel aandacht getrokken en heeft hout als bouwmateriaal opnieuw op de kaart gezet in Sneek en daarbuiten, als inspiratiebron en katalysator in de discussie over houtgebruik.

Het project omvat de gehele brug gemaakt van Accoya hout, een duurzaam en ecologisch verantwoord verduurzaamd Radiata Pine.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver:
Het bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van architectuurprojecten zoals bruggen, woningen, utiliteitsgebouwen, boerderijen en zorgcentra, met een focus op innovatie en duurzaamheid.