Woonhuis Kadoelen

Woningbouw

Foreco Dalfsen BV; zie inzending Equipe voor architectuur en urbanisme

Familie de Graaf

Peter Peters, Schaijk / Reuvers Bouw, Oss

particulier

Equipe voor architectuur en urbanisme

Constructieburo Landerd, Schaijk

particulier

Woonhuis Kadoelen

Omschrijving
Deze nieuwbouwwoning die in opdracht van familie de Graaf is gebouwd ligt aan de Kadoelenweg, net buiten het centrum van Amsterdam. Het huis staat in een rustige landelijke omgeving, maar is toch goed verbonden met de stad. Het is een parkachtige omgeving, die gekenmerkt wordt door diverse sloten die door het polderlandschap lopen. Vanuit de keuken kan er worden uitgekeken op de doorgaande weg, wat de wens van de opdrachtgever was. De architect heeft een combinatie van wit stucwerk goed gecombineerd met een houten gevel en dak geheel uitgevoerd in WaxedWood Siberisch Lariks.
De gevel is bekleed met Siberisch Lariks WaxedWood en is verbonden met de tuinmuur, die vervolgens naar het volledig in hetzelfde hout uitgevoerde buitengebouw loopt. De oostkant van het huis kijkt uit op de langgerekte tuin met het buitengebouw. In de woning wordt er slim gebruik gemaakt van daglicht, dat onder andere via de beglazing in het dak verspreid wordt in de woning. De entreehal is centraal gevestigd in het huis en zorgt door middel van vides in de verdiepingen voor een ruimtelijk effect. Er is slim gebruik gemaakt van de hoogte van het huis, waardoor er een extra slaapverdieping is gecreëerd. Door het gebruik maken van een glazen achterpui aan de noordkant kan er prachtig worden uitgekeken op de polder zonder achterburen.

Houttoepassingen
Voor het gehele dak en de gevelbekleding is WaxedWood Siberisch Lariks gebruikt. Verdere toepassingen van dit product zijn gebruikt voor de tuinmuur die verbonden is met het buitengebouw. Dit product heeft unieke eigenschappen, het hout is geïmpregneerd en heeft door een ingebrachte was emulsie een water- en vuilafstotende werking. Daardoor neemt het hout minder vocht op, en is de werking van het hout ongeveer 80 procent minder in vergelijking met hout zonder waterwerende bescherming. Hierdoor is het hout goed beschermd tegen houtaantasting. Het product is onderhoudsvrij en behoeft geen verfsysteem, maar kan desgewenst worden afgewerkt met een kleur.

WaxedWood heeft een DUBOkeur die uitgegeven is door NIBE (Nederlands instituut voor bouwbiologie en Ecologie). WaxedWood voldoet aan het DUBOkeur omdat het goed scoort op de verschillende milieueffectcategorieën en een goed toepassing is voor gevelbekleding.

WaxedWood zal door de jaren heen gaan verkleuren van groen-bruin naar een warm bruin-bronzen en uiteindelijk een grijze egaal verdeelde teint.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Er is rekening gehouden met de historische Amsterdam-Noord bebouwing en daarom is deze vertaald naar een modern houten Hollands huis. Het huis is gekenmerkt door een strakke detaillering die voor eenvoud en rust zorgt. Voor de bekleding is er gebruik gemaakt van twee materialen, wit stucwerk afgewisseld met verticale WaxedWood latten. De houten gevel heeft een mooie overgang naar de buitenruimte, via de tuinmuur, die passend is in de omgeving. Er is gekozen voor Siberisch Lariks WaxedWood vanwege de warme natuurlijk uitstraling en de fraaie verkleuring van dit materiaal.

Bijdrage aan imago hout
Dat hout veelzijdige toepassingsgebieden heeft, uit zich perfect bij deze woning. Door het creëren van een houten dak en gevelbekleding, die verbonden is met de tuinmuur en het buitengebouw, wat geheel in WaxedWood is uitgevoerd geeft dit een warm uiterlijk. Tevens slaat het hout co2 op, in tegenstelling tot andere bouwmaterialen zoals baksteen, aluminium etc. wat juist voor co2 productie zorgt. Het hout wat is gebruikt voor de woning slaat al bijna twintigduizend kilo co2 op!

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het combineren van duurzaam bouwen met de eenvoud van een houten toepassing, laat zien dat het hout niet alleen functioneel wordt toegepast, maar ook een esthetische waarde heeft. De uitstraling van hout, in dit geval WaxedWood, zorgt voor een natuurlijk en warm effect. Het toepassen van WaxedWood voor het dak is ook uniek. WaxedWood is hier toegepast in een damp open gevel, die zorgt voor een gezond en ecologisch leefklimaat. Door de damp open gevel, ventileert het hout heeft het een hoge natuurlijke isolatiewaarde en draagt deze soort constructie bij aan een verlenging van de levensduur.

Duurzaamheidsbijdrage
Er is gekozen voor bewust bouwen en dit uit zich in de extra isolatie, triple beglazing en diverse duurzame installaties. Ook is er rekening gehouden met de juiste materiaalkeuze en slim gebruik gemaakt van daglicht.

Siberisch Lariks is van nature een harde en zware naaldhoutsoort met een hoge duurzaamheid. Het krijgt zijn stevige eigenschappen door de trage groei. In dit project is het gebruikt als toepassing voor het dak en de gevel, maar daarnaast zijn er nog veel meer toepassingsgebieden zoals; kozijnen, omheiningen, vlonders, tuinmeubilair en speeltoestellen.

WaxedWood Siberisch lariks is een geïmpregneerde houtsoort, waar een was emulsie is ingebracht. Daardoor heeft het hout een wateraf- en vuilafstotende werking. Het heeft in vergelijking met niet waterafstotende behandelde houtsoorten, tachtig procent minder werking van het hout. WaxedWood is zeer duurzaam; het is beschermd tegen rotting, lange levensduur van het verfsysteem, minimale krimp- en zwelgedrag, er kan een 15 jaar projectgarantie worden gegeven en heeft een KOMO certificaat. Verder behoeft WaxedWood geen afwerking met een verfsysteem, maar kan desgewenst worden afgewerkt met een damp open niet bladderende verf tot WaxedWood.

WaxedWood heeft vanuit het NIBE (Nederlands instituut voor bouwbiologie en Ecologie) een DUBOkeur. Voor de gevelbekleding komt het in aanmerking omdat het goed scoort in de milieueffectcategorieën door vergelijking met alternatieve gevelbekleding.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Foreco is een veelzijdige houthandel die hout levert aan zowel bouwbedrijven, aannemers ,architecten, als aan particulieren. De productrange varieert van ruwe onbewerkt hout tot gemodificeerd naaldhout en van tuinmeubelen tot innovatieve houten bouwmaterialen. Foreco hecht veel waarde aan het milieu en kwaliteit van het hout. Het grootste deel van het hout komt uit duurzaam beheerde bossen in Europa. Het bedrijf beschikt over diverse milieu-en bouwcertificaten en keurmerken zoals FSC, PEFC, KOMO en DUBOkeur.

Website: www.foreco.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes