Patiowoning Oosterpark, Amsterdam

Woningbouw

ARHK architecten

heer P. Hissink

020 Bouw

heer P. Hissink

ARHK architecten

van Roekel

heer P. Hissink en familie

Verborgen parel aan het Oosterpark

Omschrijving
Herinterpretatie van de patiowoning vergroot woongenot van zowel bewoners als buren.

Eén van de monumentale panden aan het Oosterpark in Amsterdam heeft een bijzondere uitbouw gekregen. Vrijwel verborgen vanaf de straatzijde stond ooit op een ingebouwd stukje grond een vervallen drukkerij. Het Amsterdamse architectenbureau ARHK gaf tussen alle bebouwing een herinterpretatie van de patiowoning. Het resultaat is een moderne uitbouw over twee verdiepingen, die het woongenot van zowel bewoners als buren vergroot.

Het ontwerp combineert interessante doorkijkjes met verschillende zitplekken rondom de patio. Een glazen lantaarn op de hoek van de patio verbindt de twee lagen van de uitbouw en geeft ’s avonds sfeerlicht. Door de toepassing van Iroko houten kozijnen, een houten bamboe vloer en een naadloze overgang van binnen naar buiten ademt de patio de sfeer van een woonkamer in de buitenlucht.

Het Amsterdamse architectenbureau ARHK wordt geleid door Sebastian Hardeveld Kleuver en Jorg Arntz. De ontwerpen van ARHK kenmerken zich door het contrast tussen moderne  architectuur en natuurlijke materialen. Alles draait om het bewust zijn van het eigen individu en van de wisselwerking tussen mens en milieu. Het specialisme in interieur voor dentale praktijken bezorgde het bureau faam.

Houttoepassingen binnen het project
Constructie, vloerafwerking, vloer, wanden, plafond, dak, kozijnen, gevel; zichtwerk in Iroko en WRC

Motivatie
vormgeving, kwaliteit, duurzaamheid, imagoversterking

  • Welstand Amsterdam is voor dit ontwerp lovend doordat er hout is toegepast.
  • De aanvankelijk protesterende buren verkozen dit ontwerp boven een alternatief doordat zij het gebruik van hout adoreerden (sociale duurzaamheid).
  • FSC gebruik van hout (aannemer heeft het houtwerk onder zijn hoede genomen, inclusief vervaardigen kozijnen).
  • Fantastische samenwerking met de aannemer zorgde voor hoog detailniveau.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
ARHK architecten werd opgericht in 2004 en is uitgegroeid tot marktleider op het gebied van hoogwaardige tandheelkundige praktijkinrichting. Daarnaast hebben wij een aantal bijzondere woonprojecten gerealiseerd, villa’s, paardenstallen, zwembad in oude kas en deze inzending waarmee we ons breder willen gaan presenteren als woon ontwerper, dat ook een passie van ons is.

Onze stijl komt voort uit de balans tussen strakke moderne architectuur en het gebruik van natuurlijke materialen

Website: www.arhk.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes