Unielocatie Zuiderpark

Utiliteitsbouw

JHK Architecten

Vestia

Heddes Bouw & Ontwikkeling

Estrade Projecten

JHK Architecten

C.A.E. Nederland

ROC Zadkine en LMC voortgezet onderwijs

Unielocatie Zuiderpark

Omschrijving
Het Motorstraatgebied vormt samen met het Zuidplein en het gebied rond Ahoy het Hart van Zuid in Rotterdam. In de toekomst zal hier een hoogwaardig multifunctioneel stedelijk gebied ontstaan. De Unielocatie Zuiderpark is één van de eerste ontwikkelingen in dit kader. Het gebouw huisvest twee scholen, een vmbo-school (het Zuiderparkcollege, LMC Voortgezet Onderwijs), en een mbo-school (Zadkine). Vanzelfsprekend worden de twee scholen gekenmerkt door zeer diverse en somstegenstrijdige idealen.

De kracht van het ontwerp zit echter in de gezamenlijkheid van de twee scholen en het benadrukken van de gemeenschappelijke functies. Er wordt veel aandacht besteed aan de doorlopende leerlijn, waarmee voortijdige schooluitval wordt tegengegaan en leerlingen langer kunnen worden 'vastgehouden'. Het complex bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden worden door de 'boulevard', de etalage van de school naar de stad. Hierin zijn verschillende leerwerkbedrijven en een auditorium met docentenkamer gehuisvest, functies die ook door de buurt gebruikt kunnen worden.

Vanuit de twee entreehallen in de beide uiteinden van de 'boulevard' voert een trap met een ruim gebaar naar de eerste verdieping. Hier hebben beide scholen elk een eigen hart in de vorm van een aula, met elkaar verbonden via de 'praktijkstraat'. Deze verbinding geeft ruim zicht op de aangelegen praktijklokalen en vormt daarmee een dynamische schakel tussen beide scholen. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich in hoofdzaak leslokalen en 'lichte' praktijkruimen. Prettig omsloten door het gebouw bevinden de schoolpleinen zich op het dak van beide aula's. Met zijn volume en materialisatie vormt het nieuwe scholencomplex een structurerend element in zijn stedelijke omgeving dat aansluiting zoekt bij de bijzondere naastgelegen gebouwen uit de wederopbouwperiode, zoals het Verzamelgebouw Zuid en het Ikazia ziekenhuis. De detaillering van de elementengevel en de gehele buitenschil is echter scherp en eigentijds en plaatst het gebouw daarmee in zijn eigen context.
Houttoepassingen

  • Wand- en plafondsysteem in de entree zones (binnen en buiten) van Amerikaans rood eiken
  • Kozijnen tbv glazen scheidingswanden van gevingerlast en gelamineerd Amerikaans rood eiken
  • Iroko buitenkozijnen ter plaatsen van de vier patio’s.
  • Wandbekleding (horizontaal rabat) op de schoolpleinen van Syberische Lariks

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
De bewuste keuze voor de toepassing van hout verhoogt de kwaliteit van het ontwerp. In esthetisch opzicht, maar ook met betrekking tot de routing en de leesbaarheid van het gebouw. De met Amerikaans rood eiken bekleden ingangen vormen een scherp contrast met de industriële en uiterst rationele uitstraling van de betonnen gevelelementen. Hierdoor ontstaat in de eerste plaats een heldere gebouwstructuur waarbij afzonderlijke elementen duidelijk herkenbaar zijn. Tevens krijgt het gebouw een prettige warme uitstraling en zorgt de toepassing in zowel het exterieur als interieur voor een duidelijke samenhang tussen binnen en buiten. De voortdurende aanwezigheid van houten elementen draagt zo bij aan een bijzondere kwaliteit die de beleving van het gebouw optimaliseren.

Bijdrage aan imago hout
Het op stijlvolle wijze gericht toepassen van hout accentueert de natuurlijke esthetische kwaliteit van het hout. Het natuurlijk en warm ogende hout geeft samen met de organisatie eigen kleuren (fuchsia voor ROC Zadkine en Oranje voor LMC voorgezet onderwijs) warmte binnen het frisse witte interieur. De tint van het Amerikaan rood eiken draagt daarbij in hoge mate toe aan de belevingswaarde van de school. Het uitgesproken timmermanshout appelleert tevens aan de technische vakken die in het gebouw onderwezen worden. De toepassing van hout voor zowel gevelbekleding, akoestische elementen, plafonds en wandbetimmeringen toont bovendien de diversiteit en potentie van hout als materiaal.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De hoogmatige afwerking en aandacht voor detail is vernieuwend binnen het ontwerp van onderwijsgebouwen. Er is niet gekozen voor een standaardoplossing betreffende materiaal en ontwerp. De toegepaste kozijnen zijn ambachtelijk gevingerlast van Amerikaans rood eiken. Dit vakmanschap is niet weggewerkt of geschilderd en zo is de directe verbinding met het timmermansvak dat wordt onderwezen, overal zichtbaar aanwezig.

Duurzaamheidbijdrage
Bij de keuze voor het materiaal is gelet op de kwaliteit en duurzaamheid van de verschillende houtsoorten. Zo is er voor de grote oppervlakten gekozen voor FSC gecertificeerd Amerikaans rood eiken vanwege de constante kwaliteit van het materiaal. Voor de kozijnen rondom de glazen wanden van de aanwezige patio’s is gekozen voor FSC gecertificeerd iroko (duurzaamheidklasse 1-2) boven Amerikaans rood eiken (duurzaamheidklasse 4) omdat het hout beter bestand is tegen weersinvloeden.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
JHK is een middelgroot en breed werkend architectenbureau in Utrecht. De geschiedenis van JHK gaat terug tot 1955 en het werkveld reikt van grote utilitaire projecten en hergebruik tot woningbouw-, onderwijs- en interieurprojecten.

Website: www.jhk.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes