Uitbouw, Elst

Woningbouw

Orga architect

Leo van den Akker en Olga van der Schans

Timmer- en Bouwbedrijf Weidema Onderhoud, Elst (Gld.)

Leo van den Akker en Olga van der Schans

Ir. Daan Bruggink – Orga architect

Ingenieursbureau Heijn – de Heer BV, Velp

Leo van den Akker en Olga van der Schans

Uitbouw, Elst

Omschrijving
De opdrachtgevers wilden dit karakteristieke huisje, opgebouwd uit de resten van twee in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde woningen vergroten vanwege gezinsuitbreiding. Een ecologische uitbouw van hout had de voorkeur.

De bestaande constructie van het woonhuis was onduidelijk en er waren nogal wat scheuren. Dit in combinatie met het feit dat we de karakteristieke vorm van de bestaande woning niet wilden aantasten, heeft ertoe geleid de uitbouw een eigen zelfdragende houten spant constructie te geven. De spanten knikken en dat geeft een opening tussen de dakvlakken voor passieve zonne-energie en daglichttoetreding. Binnen zijn de gelamineerde spanten en kolommen zichtwerk en vormen ze onderdeel van het interieur. Aan de buitenzijde benadrukken de dakvlakken die tot aan de grond lopen de vorm van de spanten. Centraal in de achtergevel ligt een subtiele vooruitspringende strook van onbehandeld WRC, die de beide geknikte daken visueel ondersteunend. De verspringende ramen tenslotte voegen zich naar de dakvorm.
De uitbouw levert beneden een verdubbeling van de leefruimte en biedt boven twee extra kamers.

Houttoepassingen binnen het project
De hoofddraagconstructie bestaat uit gelamineerde geknikte spanten met houten sporen, ondersteund door twee gelamineerde kolommen. De buitenwanden zijn dampopen hsb wanden, opgebouwd uit stijl- en regelwerk met isovlas isolatie en fermacell. Buitenzijde onbehandeld WRC channel siding. Hoekoplossing d.m.v. vierkante stijlen. Centraal in gevel ligt een vooruitspringende strook, visueel de beide geknikte daken ondersteunend. Ook de kozijnen en deuren zijn uitgevoerd in hout, alsmede een houten vloer boven en beneden een houten vloerafwerking.

Motivatie
Als ecologisch architectenbureau bouwen wij voornamelijk met hout. Hout is immers het meest duurzame bouwmateriaal: hergroeibaar, dus onbeperkt voorradig; herbruikbaar; onderdeel van de natuurlijke kringloop; met houtvezel is te isoleren; houten woningen zijn aanpasbaar, besparen materiaal (licht in gewicht), hebben een lange levensduur en hout is in de hele wereld lokaal te verkrijgen, en tenslotte hebben bomen ook nog een recreatieve functie. En voor de architect niet onbelangrijk: hout biedt een grote ontwerpvrijheid.

Met het bouwen in hout voldoet deze ecologische uitbouw vanzelfsprekend ruimschoots aan de huidige duurzame eisen (sustainability). Een hoofddraagconstructie van houten spanten garanderen een lange duurzaamheid (durability). De houten binnenwanden en vloeren geven de mogelijkheid om later (als bv de kinderen uit huis zijn) de uitbouw aan te passen, door er een vide in te maken of kamers te vergroten. Het dampopen bouwen maakt dat de woning kan ademen en zorgt voor een lange levensduur.

Dit ontwerp toont aan dat hout een grote ontwerpvrijheid geeft en qua uitstraling nagenoeg bij elke bouwwerk past. Het gebruik van hout bij deze uitbouw gaf de mogelijkheid om de bijzondere vorm eenvoudig tegen het bestaande aan te bouwen. De uitstraling in het interieur van de houten spanten laat helder zien hoe er met hout gebouwd kan worden en omsluit de ruimtes.  De fraaie vergrijzende gevelafwerking van onbehandeld WRC verticale delen geven de achtergevel een langgerektere uitstraling. Centraal in de gevel ondersteunt een vooruitspringende strook de geknikte dakvlakken.

In een tijd waarin uitbouwen steeds vaker wordt verkozen boven nieuw bouwen, toont deze uitbouw dat het gebruik van hout hierbij de meest praktische en duurzame oplossing is, met bovendien de grootste ontwerpvrijheid. De combinatie tussen traditionele bouw met bakstenen en de duurzame, ecologisch verantwoorde uitbouw van hout laat zien dat met hout de manier is om ruim en ecologisch verantwoord  uit te bouwen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architect Daan Bruggink (34 jaar) heeft in 2007 zijn ecologisch architectenbureau genaamd ORGA architect opgericht, dat vandaag 4 medewerkers telt en dit jaar 4 huizen oplevert. Hij haalt inspiratie uit de natuur en de biomimetica: het imiteren van de technieken uit de natuur (“Darwin als architect”). ORGA combineert energiezuinig bouwen met het gebruik van natuurlijke ecologisch materialen. Voor de constructie wordt dus voornamelijk voor HSB gekozen en ook in de afwerking worden de eigenschappen van hout duidelijk gewaardeerd.

Website: www.orga-architect.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes