Strandhuis Zandvoort

Overige

Bloem en Lemstra Architecten

Watersport Vereniging Zandvoort

D&S Houtconstructie

Watersport Vereniging Zandvoort

Bloem en Lemstra Architecten

Bouwadvies en Constructieburo Boom

Watersport Vereniging Zandvoort

Strandhuis Zandvoort

Omschrijving
In een sterk deelnemersveld won Bloem en Lemstra Architecten in 2010 de prijsvraag voor het ontwerp van
het strandpaviljoen in Zandvoort. De besloten prijsvraag was uitgeschreven door de Watersport Vereniging Zandvoort om een geschikt ontwerp te verkrijgen voor een permanent strandhuis voor alle activiteiten van de vereniging.
Bloem en Lemstra Architecten is een vooruitstrevend architectenbureau, gevestigd in het centrum van Amsterdam. Hun werkterrein, dat in hun beginjaren voornamelijk uit renovatie bestond, is inmiddels uitgebreid met diverse nieuwbouwprojecten. Het ontwerpen van het strandhuis voor de WVZ was een nieuwe interessante uitdaging die Bloem en Lemstra Architecten met beide handen aangreep.
Het uitgangspunt voor het ontwerp van het verenigingsgebouw was de typologie van het klassieke strandhuis in een ei¬gentijdse verschijning. De vraag van de WVZ naar openheid, een¬heid en duurzaamheid wist Bloem en Lemstra Architecten te vatten in één antwoord; de houten lou¬vres in de gevel. Naast deze 3 speerpunten zorgen de ‘houten lamellen’ overdag bovendien voor bijzondere lichteffecten binnen en ‘s avonds geeft het veel uitstraling naar de omgeving.

Op de begane grond verrijken de louvres de kleed- en lockerruimtes met een open karakter, gefilterd daglicht en uitzicht. Vanuit de aangrenzende centrale hal is er dankzij een glazen vide een leuke doorkijk naar de verdieping. Door deze vide is er altijd visueel contact tussen gebruikers van het clubhuis mogelijk. In de bar/bistro op de eerste verdieping is dit transparante karakter verder doorgevoerd dankzij grote glazen puien. Ter plaatse van de haardhoek scheppen de louvres een beschutte intieme plek in de open ruimte. Het buitenterras, gelegen in de luwte en voorzien van een buitenbar, biedt uitgestrekt uitzicht over het strand. De karakteristieke luifels bieden schaduw op zonnige dagen en zorgen daarnaast voor een aangenaam binnenklimaat.

Houttoepassingen
De houten gevelstructuur vormt de voornaamste toepassing van hout. Daarnaast is hout toegepast voor de
binnenwanden, vloeren, vloer- en terrasafwerking, spanten en zonwering.

Motivatie
Allesomvattend middel
De doeltreffende toepassing van de houten gevelstructuren van het strandhuis vormt zowel de kracht als de eenvoud van het ontwerp. Het uitgangspunt van het ontwerp is een moderne variant van een klassiek Amerikaans strandhuis. De typologie van dit traditionele strandhuis kenmerkt zich door een houten spanten constructie en een programmatische tweedeling tussen de bouwlagen. Door middel van één allesomvattende ingreep, het inzetten van houten lamellen in verschillende dichtheden, geeft Bloem en Lemstra Architecten gehoor aan drie vooraanstaande speerpunten van haar opdrachtgever; eenheid, openheid en duurzaamheid.

Houten gevelstructuren
De gelaagdheid van het nieuwe clubhuis, voortkomend uit het geleverde programma van eisen, sluit aan op de vormgeving van het traditionele strandhuis. Dit type kenmerkt zich door een gesloten begane grond en een transparante verdieping met vloeiende overgangen tussen binnen en buiten. De wens van de watersport vereniging en de welstand naar eenheid tussen de verdiepingen was echter een tegenstrijdigheid met deze traditionele uitstraling. Bloem en Lemstra Architecten lost dit probleem op door de toepassing van verticaal georiënteerde houten lamellen. De houten gevelstructuren zorgen voor de synthese tussen boven en beneden.

De unieke constructieve eigenschap van hout wordt benut om de binnenruimte vrij van kolommen te houden door het toepassen van grote gelamineerde spanten. Tussen de houten spanten wisselen open, semi-open en dichte samenstellingen zich af. De diversiteit van de dichtheden komen voort uit het programma van de achterliggende binnenruimten.

De centrale entree, het knooppunt van alle activiteiten, bezit een transparant karakter door het gebruik van grote glazen puien. Boven en beneden worden verbonden door de verticaal georiënteerde glasgevel en dankzij een glazen vide ontstaat er visueel contact tussen de diverse verenigingsactiviteiten. Vanuit de centrale hal vouwen de diverse houten gevelstructuren zich in verschillende lagen om het gebouw heen. De uniforme uitstraling van het pand is te danken het bindende element; de red cedar latten.

De wens naar openheid vormde eveneens een strijdigheid met het gesloten karakter dat zo kenmerkend is voor kleedruimtes. Het verlangen naar een behaaglijke en transparantere kleedruimte werd vervult door de inzet van een tiental ramen met daarvoor houten louvres. Naast de toetreding van gefilterd daglicht en de mogelijkheid natuurlijk te ventileren bezit de ruimte nu een open karakter én voldoende privacy. Gedurende de dag kunnen de watersporters zich omkleden met zicht op het strand terwijl voorbijgangers nauwelijks de binnenwereld kunnen ervaren. ’s Avond zorgen de louvres voor een bijzondere en sfeervolle uitstraling naar de omgeving. De begane grond ontvangt door deze ingreep meer openheid dan haar klassieke variant en wordt eveneens vervlochten met de verdieping erboven.

Duurzaam karakter
Ter plaatse van grote glazen puien zijn de houten lamellen horizontaal ingezet om te dienen als natuurlijke zonwering. De karakteristieke luifels bieden schaduw op zonnige dagen en zorgen daarnaast voor een aangenaam binnenklimaat. Gedurende de winter kan de zon dankzij de positie van de luifels de binnenruimte verwarmen. Hierdoor is het gebruik van dure en milieubelastende klimaatinstallaties overbodig. De gehele gevel is opgebouwd uit onbehandelde red cedar latten die onderhoudsarm zijn en waarbij het gebruik van milieuonvriendelijke verf niet aan de orde is.

Bloem en Lemstra Architecten heeft in samenwerking met de Watersport vereniging Zandvoort een bijzonder clubhuis weten te realiseren. Ondanks het beperkte budget maar dankzij de zelfwerkzaamheid en vereende krachten van de vereniging is het doeltreffende ontwerp tot een goed resultaat gekomen. Binnen het ontwerp waren de eigenschappen van hout bepalend voor zowel de uitstraling als de ruimtelijke kwaliteit, het duurzame karakter en het eigenzinnige imago.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Bloem en Lemstra Architecten is een vooruitstrevend Architectenbureau uit Amsterdam. Het werkterrein, dat
in de beginjaren voornamelijk uit renovatie bestond, is inmiddels uitgebreid met diverse nieuwbouwprojecten.

Website: www.bnla.nl
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes