Steigerland 2.0, Amsterdam - GENOMINEERD

Woningbouw

Faro Architecten

Fam. Weijnen - Feikema

Kerkhofs Montagebouw

Fam. Weijnen - Feikema

Faro Architecten

Pieters Bouwtechniek

gezin

Steigerland 2.0, Amsterdam

Omschrijving
Na het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft FARO voor een tweede versie de lat hoger gelegd. Woonhuis 2.0 is energieneutraal en is volgens de normen van cradle to cradle gebouwd waarbij materialen of composteerbaar zijn of na gebruik weer kunnen worden ingezet in een ander product. Er is veel aandacht besteed aan isolatie. Naast organisch isolatiemateriaal en houtvezel wordt ook de modernste isolatie uit de petrochemie gebruikt. De beglazing is drievoudig, er is een gecontroleerde kierdichting en zelfs de deuren zijn geïsoleerd, inclusief het kattenluikje.

Dit huis heeft als eerste in Nederland het Passief Bouwmerk keurmerk toegekend gekregen. Het bouwen met hout is niet alleen gekozen vanwege de schoonheid en het cradle to cradle principe, maar ook voor het comfort en de akoestiek. De gevel bestaat uit gebrand lariks en is gebrand naar een oude Japanse traditie. De verbrande toplaag maakt verduurzaming door schilderwerk of impregneren overbodig. Een enorme boomstam draagt aan ijzeren staven de eerste verdieping. De boom komt van de Korte Prinsengracht.

Houttoepassingen
Alle facetten van hout komen aan de orde in deze woning. Van houtvezels tot een hele boom, van een onbewerkte boom tot verkoold op de gevel. Wanden, vloeren en gevel: alles is van hout.

Motivatie
Vormgeving, kwaliteit, duurzaamheid en imagoversterking
In het woonhuis Steigereiland 2.0 komt hout in al haar facetten aan bod: houtvezels als isolatie, een heuse boom als drager voor een verdieping en verbrandt in de gevel. Bouwen met hout is niet alleen gekozen vanwege de schoonheid en het cradle to cradle principe, maar ook voor het comfort en de akoestiek.

Als je in hout bouwt, kun je overwegen dat in diverse stadia te laten zien: planken, zaagsel, stammen, afgewerkt, naturel of verbrand. Door verwondering in het houtgebruik op te roepen krijgt de woning meer dimensies. Een enorme boomstam draagt aan ijzeren staven de eerste verdieping. Deze boom komt van de Korte Prinsengracht. Onder de insteekverdieping moest een staalconstructie komen, maar het mocht ook een houten balk zijn, en een boom is in feite een ongezaagde balk. Het lijkt of hij aan de tussenverdieping is geplakt, maar hij ondersteunt wel degelijk! Ook de basralocus meerpalen die het huis stutten zijn gerecycled. Deze komen uit het IJ van onder het Centraal Station.

De gevel bestaat uit gebrand lariks en is gebrand naar een oude Japanse traditie. De verbrande toplaag maakt verduurzaming door schilderwerk of impregneren overbodig.

Al het hout is FSC- of PEFC-gecertificeerd. De kopgevels zijn geoptimaliseerd met Finnjoists om warmteverlies tegen te gaan en hebben een binnenblad van LenoTec /Kerto. Het Kerto is dampremmend en eventueel vocht in de constructie ademt naar buiten toe.  Het hout is afkomstig uit Duitsland, maar de afmetingen van de wand- en vloerelementen zijn zo gekozen dat er zoveel mogelijk op een vrachtwagen passen. De platen zijn demontabel aan elkaar bevestigd om nieuwgebruik in de toekomst mogelijk te maken.

Een houten gebouw heeft weinig thermische massa en warmt snel op. Daarom zitten in de leemwanden van de bovenste verdieping phase changing materials die de opstijgende warmte opslaan en bij kou weer afstaan.

Houten huizen ademen sfeer. Misschien is het imago van een houten huis vaak dat het een simpele hut of huisje is, maar dit huis laat zien dat hout ook een state of the art uitstraling kan hebben. De nieuwste technieken en energiezuinige maatregelen zijn geïntegreerd in de architectuur.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectuur, research en stedenbouw

Website: www.faro.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes