Restauratie/renovatieFKG architecten aan de zaan bnaYmere WeespWits UtrechtYmere WeespFKG architecten aan de Zaan bnabouwadviesbureau Strackee Amsterdamhuurders Ymere Weesp |
Omschrijving
De Sinnigvelderflat in Weesp is gebouwd in 1965 en bestaat uit 72 huurwoningen en 17 garages.
Het complex begon in de loop der tijd hoe langer hoe meer een lelijke winkelhaak in het stedelijk weefsel van de wijk Hogeweij te worden. Hoewel opgetrokken in samengestelde elementen van prefab beton, bleek ook dit materiaal niet bestand te zijn tegen de tand des tijds. Er waren veel koudebruggen bij met name de vloerranden en de balkons. De schimmel stond in enkele gevallen hoog op de muren. Het was niet langer verantwoord dat er nog gewoond werd. Daarbij waren de plattegronden van de woningen gedateerd.
De krappe ruimten voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd en de sanitaire voorzieningen waren sterk verouderd. Ook de installaties waren sterk verouderd.
Nog onlangs was sloop het antwoord op huisvesting. Maar in deze tijd waarin duurzaamheid zo’n belangrijke
rol speelt, zou het slopen van de Sinnigvelderflat een zeer milieubelastende en niet verantwoorde onderneming zijn geweest. Sloop-nieuwbouw was niet te exploiteren. Om deze reden name Ymere Weesp
het zeer ambitieuze besluit om de bestaande flat een nieuw leven in te blazen en het gebouw na 45 jaar
grootschalig te renoveren. FKG architecten aan de zaan koos er samen met Ymere Weesp voor om de betonnen blokken niet alleen technisch te verbeteren, maar ook te voorzien van een geheel nieuw uiterlijk. Hout bleek hierbij een perfect en duurzaam materiaal te zijn om het gebouw weer voor veertig jaar geschikt te maken als aangenaam woonverblijf.
Houttoepassingen
De betonnen gevels van de Sinnigvelderflat zijn aan de buitenzijde geïsoleerd. Vervolgens is het gebouw rondom bekleed met Duits douglas. Totaal zijn ca. 60km (!) houten planken in de gevels verwerkt. Het hout is door Leegwater Houtbereiding bv Heerhugowaard verduurzaamd met Woodlife HL-50 (zonder metaalzouten). Daarna volgde een brandvertragende afwerking met Flame Delay PT (ook het rachelwerk). Tenslotte is het driemaal voorzien van Sansin SDF, twee keer met een roodbruin pigment, één keer met een withwash. Kilometer na kilometer is het kundig en strak op de gevels genageld door Jongeneel Projecten te Utrecht. Het betreft een open gevelsysteem waarbij de planken verticaal zijn aangebracht op houten rachels. Tussen de planken wordt circa 10mm. ruimte vrij gehouden. Een dampopen en waterkerende folie regelt de waterhuishouding. De gevels hebben een bijzonder hoge Rc waarde van 4,2 m2 K/W.
Motivatie
Kwaliteit ontwerp
Uitgangspunt bij het ontwerp is geweest dat het gebouw weer een aantrekkelijk uiterlijk zou krijgen en voor lagere tijd een aangenaam woonverblijf zou worden, zowel voor de bewoners als voor de buurt. Door het gebouw rondom te bekleden met hout werd de oorspronkelijke betonnen gevel aan het zicht onttrokken en kreeg het gebouw een zacht, vriendelijk en duurzaam uiterlijk. Het grof betonnen blok werd omgevormd tot een verfijnd houten blok. Het resultaat is meer dan een oud gebouw met een nieuw jasje. Eerder is er sprake van een fraai maatwerk kostuum. De details zijn zorgvuldig ontworpen, passend binnen de structuur van het gebouw, en geven het geheel een krachtige uitstraling. Omdat ook de trappenhuizen en de bergingclusters ingepakt werden (met steenstrips) en alle balkon- en galerijhekken werden vervangen, staat er op het oog een volledig nieuw en strak gebouw dat in niets meer doet denken aan het oorspronkelijke ontwerp.
Bijdrage aan imago hout
Het project Sinnigvelderflat laat voorbeeldig zien dat hout een perfect materiaal is om bestaande en gedateerde woningbouwcomplexen met huurwoningen duurzaam van een nieuw leven te voorzien. Dankzij het gebruik van hout kan het gebouw weer minstens 40 jaar bewoond worden en is sloop van het complex voorkomen. Door de houttoepassing heeft Weesp er een zeer aansprekend complex bij gekregen dat past binnen het huidige architectuurbeeld. De toepassing van het hout is hier verfrissend en gedurfd. Enerzijds grootschalig toegepast, anderzijds tot in het kleinste details zorgvuldig doordacht en uitgevoerd.
Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Vernieuwd aan dit ontwerp is dat een bestaand woongebouw met sociale huurwoningen zowel op
esthetisch, (woon)technisch als op energetisch vlak zeer sterk wordt verbeterd. De volledig nieuwe houten gevel representeert daarbij de bijzonder hoge ambitie van dit project.
Duurzaamheidsbijdrage
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau
Website: www.kgarchitecten.nl