Kubusschuur op erf

Restauratie/renovatie

Onix

Groninger Monumentenfonds

Van Delden Bouw, Kielwindeweer

Gemeente Veendam

Haiko Meijer

A&I Hoogezand BV, Hoogezand

Stichting Turfcentrale Veendam

Kubusschuur op erf

Omschrijving
Ateliers in Turfcentrale
De oude Turfcentrale is industrieel erfgoed in Veendam. Het bakstenen monument is low-profile opgeknapt en ingevuld met een nieuwe functie. De ateliers staan als houten gebouw los in de ruimte. Ze nemen ruimte in, maar bieden ook nieuwe halfklimaat ruimte. Een zolder, een plein. Als gebouw in een gebouw biedt het een verscheidenheid aan ruimtes die door kunstenaars kunnen worden gebruikt. Verwarmde interieurruimten met zicht op de oude muren en ramen van de Turfcentrale. Indirect licht van de oude ramen en indirect zicht door diezelfde ramen bieden tezamen met het houten interieur van de ateliers en de tussenruimten een specifiek karakter voor de nieuwe ‘kunstenaarsbroedplaats”.

De lichte houtconstructie staat op de vloer waar vroeger machines voor de Turfcentrale hebben gestaan. Zowel een industriële, artistieke alsook een ruig-schuurachtig karakter wordt door de vormgeving, detaillering en materiaalkeuze bereikt. Dit informele karakter stimuleert een eigenwijs veranderlijk gebruik van de ruimte. Volledig onbehandeld hout, metalen glasklemmen, hergebruik van steigerplanken en neutrale multiplex platen bepalen de sfeer van de ruimten. De houten hoofdconstructie maakt het mogelijk in de toekomst eenvoudig “door te timmeren”.

Motivatie
Beide houten projecten kunnen als voorbeeld dienen voor low-profile ontwikkelingen waarin de zelfwerkzaamheid, flexibiliteit en fasering hoog in het vaandel staan. De architectonische uitwerking is geoptimaliseerd naar plek, programmatische vraag, financiële randvoorwaarden, stimuleert het toekomstig gebruik van het erf, maar biedt tevens ontwikkelingskansen voor de vele potentiële pioniers in de Veenkoloniën (en omstreken...)

Houttoepassingen binnen het project
Vuren Veenkubus en grenen gebruikte steigerplanken in Turfcentrale

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ontwerpen van architectuurprojecten, zoals bruggen, woningen, utiliteitsbouw, kunstwerken

Website: www.onix.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes