Huis Witven

Woningbouw

Thomas Kemme Architecten

Familie Aarts-Kerssemakers

KSB-bouw Deurne, Enicon ‘s-Hertogenbosch

Familie Aarts-Kerssemakers

Thomas Kemme Architect AvB, ir. Bastien Vievermans

JVZ Deventer (houtbouw), Van de Laar Eindhoven (onderbouw)

Familie Aarts-Kerssemaker

Huis Witven

Omschrijving
In een landelijk stadsdeel van Eindhoven is een nieuwbouwwijk gebouwd onder particulier opdrachtgeverschap. Een streng beeldkwaliteits- en bestemmingsplan, in combinatie met specifieke wensen van de opdrachtgevende familie, leidde tot een op het eerste gezicht misschien wat stereotype ogend huis. Achter dat beeld schuilt een niet-alledaagse bouwtechniek, indeling, ontsluiting en ruimtelijkheid.

Onder de traditionele huid van baksteen en keramische pannen (eis beeldkwaliteitsplan) bevindt zich een volledig massief ‘kruislaaghouten’ woning.

De woning is ontworpen volgens Trias-energetica en passiefhuisprincipes. Gedurende het ontwerpproces werden ontwerpbeslissingen steeds getoetst en vergeleken door middel van de Passiefhuis software. Door een juiste zonoriëntatie, compact bouwvolume, warmte-isolatie en luchtdichtheid, kan naverwarming van ventilatielucht in de warmtebehoefte volstaan. Daarmee zijn cv-ketel en gasmeter een optie in plaats van standaard. Systemen voor het opwekken van duurzame energie kunnen in een later stadium nog aan de woning worden toegevoegd.

Houttoepassingen
De importeur spreekt van het eerste massief houten huis met ‘stenen jas’ in Nederland. Het dragend houtskelet bestaat uit geprefabriceerde massieve houtpanelen van het Oostenrijkse Kreuzlagenholz.
De panelen zijn opgebouwd uit 3 of meer lagen kruislings verlijmde vurenhouten delen. De materiaaleigenschappen en de productiemethode van kruislaaghout maken een diverse toepassing mogelijk. Naast het dragend houtskelet, zijn trappen (ingekroosd), binnendeuren (kozijnloos) en kasten in kruislaaghout uitgevoerd. Waar mogelijk is glas zonder kozijn direct in het houtskelet geplaatst. De bouwtechniek toont zich zowel binnen als buiten, waar het kruislaaghout uitkraagt in de veranda, en zichtbaar is gelaten.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Strenge beeldkwaliteitseisen met betrekking tot goothoogte (3m50), dakvorm (symmetrisch), bouwvlak en materialisatie moeten het landelijke karakter van de wijk bepalen. Aan de stadskant is een oude laan omgevormd tot doorgaand fietspad. Draaiing van de nokrichting parallel aan deze Puttensedreef voorkomt de zoveelste achterkantsituatie aan deze laan en maakt van het huis tot herkenningspunt in de wijk.
De veranda ligt buiten het bestemmingsplan bouwvlak. Maar omdat de dakschil ongeïsoleerd, en daarom dunner is, valt dit gedeelte binnen de bijgebouwenregeling, terwijl het volume ruimtelijk gezien een genereuze voortzetting is van het interieur.

Het leven in huis volgt de baan van de zon, een belangrijke energieleverancier. ‘s Ochtends wekken de zonnestralen en schuiven ze aan bij het ontbijt; overdag vullen ze de woonkamer, en ‘s avonds vallen ze via een ‘fenêtre sur nature’ in de veranda in woonkamer, en door een laag keukenraam weer op de eettafel. Oververhitting wordt in de zomer voorkomen door leilinden, het verandadak, een warmte-accumulerende betonvloer en goed dwarsventilatie van kelder tot nok.

Bijdrage aan imago hout
De woning bewijst dat een houten huis niet hoeft te leiden tot een dito voorkomen. In het plan is de veelzijdigheid van massief hout omgezet in zichtbare kwaliteit: constructief, bouwfysisch, gebruikstechnisch en esthetisch. Naast draagconstructie, zijn ook deuren, kasten en trappen uit kruislaaghout gemaakt. Soms is het drievoudige glas direct in het houtskelet gemonteerd. De uitkragende balken tussen veranda en woonkamer demonstreren de goede thermische eigenschappen van hout. Akoestiek en thermisch comfort zijn buitengewoon, zonder speciale voorzieningen. De opdrachtgever koos voor een licht-witte lazuurlaag als afwerking van al het zichtbare hout, om verkleuring tegen te gaan en om hout niet op de voorgrond te laten treden.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De combinatie van een dragend massief houtskelet in combinatie met een ‘stenen jas’ schijnt nieuw in Nederland. Het plan combineert een vanzelfsprekend houten interieur met een stoer stenen archetypisch uiterlijk. Beide materialen versterken elkaar; de architectuur van de veranda toont de synergie.

Specifieke materiaal- en productiekenmerken van het kruislaaghout brengen architectuur en bouwtechniek dichter bij elkaar; de bouwtechniek nadert de eenvoud van een kartonnen maquette. Toepassingen van deze vormeenvoud zijn de doorlopende wandliggers tussen veranda en woonhuis en het overstek bij de voordeur.
Op de beganegrond schiet een stalen kolom door de verdiepingsvloer heen en ondersteunt de wand op de verdieping waaraan de vloer hangt; in kruislaaghout een prachtig detail. Hoge maatvastheid door prefabricage zijn bovendien een prima uitgangspunt voor luchtdicht bouwen. Geïsoleerde kozijnen met driedubbel glas zijn direct tegen het houten skelet geschroefd, waarna alle naden luchtdicht zijn afgetaped.

Duurzaamheidsbijdrage
Kruislaaghout blijkt een ideaal constructie- en bouwmateriaal om energiezuinig en luchtdicht te bouwen, en maakt door prefabricage een hoge mate van efficiënt materiaalgebruik mogelijk. Bovendien is er bij goede detaillering geen verdere afwerking noodzakelijk. Wij detailleren bij voorkeur zonder aftimmerlatten.

De robuuste baksteen aan de buitenzijde en de zuivere vormtaal binnen maken het huis in combinatie met de generieke plattegrond tot een toekomstbestendig geheel. De extra investering in luchtdichtheid en isolatie is duurzaam; het levert niet alleen financieel voordeel, ook vermindert het de energiebehoefte tot een minimum.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Het bureau bestaat sinds 1995 en werkt aan zeer verschillende projecten en stedenbouwkundige studies, projectmatige-, particuliere- en woningbouw voor de zorg, kantoren, utiliteitswerken en hergebruik van monumenten. Bijzondere aandacht gaat uit naar wat al gegeven is, en naar beweegredenen van bouwers en opdrachtgevers. Een aanvankelijk brede studie leidt tot bevragen van de opgave en tot gefundeerde keuzen. Zo kan een helder idee ontstaan over oplossing en vorm, dat als leidraad dient in alle fasen van een bouwproces. Deze aanpak ziet uit naar vanzelfsprekend resultaat.

Website: www.13hoog.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes