Houthandel Gras, Zaandam

Utiliteitsbouw

Zijlstra Schipper Architectenbureau BNA BV

Gras Grenen Import (dhr. H. Gras)

Bouwbedrijf Kakes BV te Zaandam

Gras Grenen Import (dhr. H. Gras)

Zijlstra Schipper Architectenbureau BNA BV

Berkhout Tros Bouwadviseurs BV te Alkmaar

Gras Grenen Import (dhr. H. Gras)

Houthandel Gras, Zaandam

Omschrijving

Wie het bedrijventerrein de Zuiderhout aan de zuidkant van Zaandam over de nieuwe Zuidelijke Randweg nadert, kan het nieuwe kantoorgebouw van Gras Grenen Import niet missen.  Al sinds 1868 is het familiebedrijf houthandel Gras gevestigd in de Zaanstreek en sinds 1990 is de onderneming gevestigd op het bedrijventerrein  Zuiderhout, maar nog niet eerder werd  de aandacht zo nadrukkelijk gevestigd op hout.  Want in het  door beton en staal overheersende bedrijventerrein is,  met een constructie van hout en glas en een schuin aflopende zinken kap, een bijna villa-achtig bedrijfsgebouw  verrezen.  De tien ovale en rond verlopende lariks kolommen van 12 meter lang zijn de meest opvallende elementen. De lariks knikspanten rusten op deze per twee geschakelde kolommen, waarachter een  innovatieve houten vliesgevel staat.  De imposante cedar voordeur geeft toegang tot het kantoorgebouw. In dit kantoorgebouw is, als een pen en gat verbinding of uitgroeiende boomtak,  een rechthoekig blokje gestoken. Deze spannende schakel vormt zich tussen het kantoor en de stallinggarages. In het uitkragende gedeelte van de pen, is de directiekamer met een wijds uitzicht over de omgeving en de laad- en losplaatsen gehuisvest. Aan de andere zijde bevindt zich de speciale kamer met historische materialen, waar een verscheidenheid aan memorabilia een interessant inzicht biedt in de geschiedenis van de houthandel. Doordat de  "Gras Grenen Import BV" voornamelijk de houtsoorten grenen, lariks en western red cedar importeert, zijn dit ook de voornaamste houtsoorten in het project geworden. Het gebouw heeft middels een gaswarmtepomp ook een duurzame energievoorziening. Een nominatie voor de Arie Keppler prijs in 2009 was een teken dat het gebouw niet alleen voor het bedrijf en houtbranche een visitekaartje is geworden, maar ook dat het  kantoor hoge ogen gooit bij een breder publiek.

Houttoepassingen binnen het project

Hoofddraagconstructie : gelamineerd Siberisch lariks en Karelisch grenen; Houten vliesgevel : gelamineerd grenen/ western red cedar; overige buitenkozijnen : western red cedar; draaiende delen buitengevel: Oregon pine;  Binnenkozijnen: grenen; Vloerliggers; Finnjoistliggers;
Afwerking interieur; deuren oregon pine fineer; plafonds kersen/ berkenfineer; vloeren eiken/ lariks.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver 

Zijlstra Schipper Architectenbureau BNA is een middelgroot bureau en een bekende naam in Noord Holland. De onlangs overleden oprichter van het bureau, Jaap Schipper, won in 1946 de Prix de Rome en initieerde daarmee de bouw van de Zaanse Schans. Het Zaanse bureau is in heel Noord Holland actief en heeft een divers gamma aan activiteiten, van (particuliere) woningbouw tot utiliteitsbouw, gezondheidszorg, renovaties, restauraties en interieur. Met ondermeer het ontwerp voor het Zaantheater, Psychiatrische voorzieningen van de GGZ NHN en als hoogtepunt, het winnen van de Nationale Renovatie Prijs 2003 met Maison d’ Essence te Zaandam.

Website: www.zijlstraschipper.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes