Houten Woonhuis

Woningbouw

ORGA architect

Rogier en Ingeborg van Laren

Bouwbedrijf Van Engen

Rogier en Ingeborg van Laren

Ir. Daan Bruggink

Pieters Bouwtechniek

Rogier en Ingeborg van Laren

Houten Woonhuis

Omschrijving
De groene omgeving in Eemnes bood ideale mogelijkheden voor het ontwerp van een duurzame, ecologische woning. De vormgeving van het houten woonhuis in Eemnes verwijst naar een voormalige woonboerderij die zich op de locatie bevond.
Het woonhuis is volledig van natuurlijke en biobased materialen gemaakt. Het gezonde en comfortabele binnenklimaat en een overvloed aan daglicht vormen voor de bewoners een uiterst prettige leefomgeving. Hout is een onmisbaar materiaal bij het biobased bouwen. De houtskeletbouw met natuurlijke houtvezelisolatie resulteert in een damp open en gezond gebouw. De grote ramen zorgen en de bewuste oriëntering van de woning zorgen voor een grote hoeveelheid passieve zonne-energie.

Houttoepassingen
Het woonhuis heeft een constructie van volhouten inlands Douglas spanten, er is geen gelamineerd hout toegepast. De kolommen, liggers en spantbenen zijn verbonden door eenvoudige stalen knooppunten, om de eenvoud van de constructie inzichtelijk te houden. Als een deken eromheen is vervolgens de houtskeletbouw geplaatst, geïsoleerd met houtvezelisolatie. Onderzijde plafond is gebruik gemaakt van vuren planken die verticaal de richting van de spanten volgen. De vuren planken hebben een whitewash afwerking. Aan de buitenzijde is een visueel eenvoudig dak gelegd van grove plato delen dat zich over het woonhuis lijkt te vouwen. Bij beide kopgevels steekt het dak uit, zonder dat de delen worden afgewerkt. Onder de onbehandelde delen komen zwart geschilderde platodelen uit om verschillende delen en de kopgevels te benadrukken. Tenslotte is het ook de moeite waard om de trap te benoemen. Ook die oogt eenvoudig om het hout goed naar voren te laten komen. Eenvoudige dikke balken, op hun plek gehouden door de stalen strips.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Wanneer gesproken wordt over ecologisch bouwen denken veel mensen nog aan een boshut met een grasdak en niet aan moderne architectuur. Er is echter veel innovatie op het gebied van biobased materialen en deze doen tegenwoordig niet meer onder voor traditionele materialen voor wat betreft de mogelijkheden in vormgeving. Dit woonhuis is daar een goed voorbeeld van. De opdrachtgever wilde een grote open ruimtebeleving in het interieur, waarbij de fraaie houten constructie en stalen knooppunten mooi zichtbaar zouden zijn. De grote houten spanten maken bovendien een helder ontwerp. Een glazen pui op het zuiden biedt een prachtig uitzicht over de weilanden.

Bijdrage aan imago hout
Door op basis van de vorm van de oude boerderij op een eigentijds manier en volledig in hout te ontwerpen is er een bijzonder woonhuis ontstaan aan de dijk bij Eemnes. Door het opvallende platodak dat doorloopt tot de grond en de openheid waar het gebouw in staat trekt het houten woonhuis al de aandacht als je van een afstand aan komt rijden. Het ontwerp laat zien dat je in hout prachtige moderne architectuur kan maken. De grote volhouten spanten laten zien dat je onbewerkt hout nog heel eenvoudig en zuiver kan toepassen.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het houten woonhuis laat zien dat biobased en ecologisch bouwen tot interessante moderne architectuur kan leiden met hout uit duurzaam beheerde bossen als hoofmateriaal. Het veelvuldig toepassen van hout op diverse manieren heeft niet alleen geleid tot stijlvolle architectuur maar ook tot een gezonde en comfortabele leefomgeving. Het ontwerp is een zoveelste argument dat hout het materiaal bij uitstek is voor toekomstbewust bouwen.

Duurzaamheidsbijdrage
Door gebruik te maken van biobased materialen voorkom je niet alleen het gebruik van fossiele bouwmaterialen, maar je creëert een gebouw dat zijn plaats heeft in de circulaire economie. Bovendien zorgen de biobased materialen er voor, met hout voorop, dat het gebouw CO2 opslaat: bovengrondse CO2 opslag. Energiezuinigheid is een vanzelfsprekendheid mede door maatregelen als nauwkeurig aangelegde houtvezel isolatie en het oriënteren van het gebouw zodat veel gebruik kan worden gemaakt van passieve zonne-energie. De gevelconstructie is damp open waardoor de woning kan ademen terwijl het vocht geweerd wordt. Een gevel volledig zonder plastic folies, afdichting met PUR of steenwol isolatie doet de duurzaamheid van de gehele constructie enorm toenemen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Daan Bruggink is de oprichter van modern ecologisch architectenbureau ORGA architect. Vanuit de overtuiging dat biobased bouwen in de toekomst de standaard zal worden werkt hij voornamelijk met hernieuwbare natuurlijke bouwmaterialen. Mede door het praktisch toepassen van innovatieve materialen heeft hij zich ontwikkeld tot een van de voorlopers op het gebied van biobased bouwen. In 2013 ontving hij hiervoor de Nationale Bouwprijs Talent voor de Toekomst en werd hij benoemd tot Alumnus van het Jaar van de TU Delft, in 2014 genomineerd voor de Ingenieur van het Jaar.

Website: www.orga-architect.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes