• Inschrijver:Sander Douma Architecten BNA BV
  • Betreft: Ontwerp en realisatie houten wieler- en atletiekbaan.
  • Samenvatting vernieuwing: Toepassen van zoveel mogelijk geprefabriceerde onderdelen waardoor veel maatvaster gewerkt kan worden en de montagetijd verkort wordt.

Beschrijving
Ontwerp en realisatie van wieler- en atletiekbanen
Sander Douma Architecten heeft voor het Omnisportcentrum in Apeldoorn een ontwerp gerealiseerd voor een wielerbaan van 250 meter en een indoor atletiekbaan van 200 meter. De constructie van beide sportfaciliteiten is verzorgd door het zusterbedrijf SDA Velodromes.

Integratie van wielrennen en atletiek
Op verzoek van de opdrachtgever is de indoor atletiekbaan binnen de wielerbaan geplaatst, waardoor de overige faciliteiten van het stadion (zoals tribunes en een restaurant) rondom deze banen konden worden aangelegd. Een uitdaging in het ontwerp was de overlapping van de atletiekbanen 5 en 6 met de vereiste veiligheidszone aan de binnenkant van de wielerbaan. Om deze combinatie te realiseren, is gekozen voor een gedeeltelijk demontabele atletiekbaan en een overbrugbare, demontabele veiligheidszone voor de wielerbaan.

A-status accommodatie
Het Omnisportcentrum in Apeldoorn geldt als de nationale A-locatie voor zowel baanwielrennen als indoor atletiek. De aanwezige sporthal dient als thuisbasis voor volleybalteam Dynamo, een topclub in Nederland. Dankzij deze faciliteit kan het Nederlands kampioenschap indoor atletiek weer in Nederland plaatsvinden, na voorheen naar Belgiƫ uitgeweken te zijn. In maart 2011 was Apeldoorn de gastheer voor het Wereldkampioenschap baanwielrennen.

Motivatie en materiaalkeuze
De constructie van beide banen is hoofdzakelijk uit hout en plaatmateriaal opgetrokken, met uitzondering van de rubberen toplaag van de atletiekbaan. Voor de veiligheidszone van de wielerbaan is eveneens voor plaatmateriaal gekozen, deels gemonteerd op metalen frames, waarbij voor elk onderdeel het meest geschikte materiaal is geselecteerd.

Wielerbaan
De wielerbaan bestaat uit bijna 300 unieke houten spanten met een larikshouten vloer. De hoofdligger van de spanten heeft de vorm van een hockeystick en is met behulp van een CNC-freesmachine precies op maat gemaakt. De gehele constructie bespaart aanzienlijk montage tijd op locatie, vooral bij de overgang van de horizontale veiligheidszone naar de schuine wielerbaan. De vloer is gemaakt van larikshouten balkjes met een doorsnede van 40 x 40 mm.

Atletiekbaan
Ook de atletiekbaan is opgebouwd uit bijna 300 spanten en liggers van gelamineerd hout, gekozen vanwege de minimale werking en hoge stabiliteit. De baan is bedekt met twee lagen van 15 mm dikke pellosfloor, waarbij de tweede laag verspringend is aangebracht voor een soepele overgang in de bochten.

Veiligheidszone
Voor de naadloze aansluiting van de veiligheidszone op de wielerbaan is een specifieke timmerconstructie gebruikt. De toplaag bestaat uit Wisa Hexa grip platen, gekozen vanwege hun sterkte, antislip eigenschappen en onderhoudsgemak, geleverd in grote platen om het aantal naden te minimaliseren.

Verbeteringen en oplossingen
De precisie en snelheid van de montage zijn aanzienlijk verbeterd.

Concurrentievoordeel
De verbeterde eindkwaliteit en kostenbesparing houden alternatieve materialen zoals beton op afstand.

Toename houtgebruik
Een specifieke inschatting van de toename in houtgebruik door deze innovatie is niet te maken.

Bijdrage aan duurzaam bouwen
Alle gebruikte producten zijn verkrijgbaar met een FSC-label, een duurzamer alternatief voor beton.

Ontwikkelingsperiode
De ontwikkeling vond plaats in 2008.

Toepassing en verkrijgbaarheid
De innovatie is toegepast en verkrijgbaar via Sander Douma Architecten/SDA Velodromes.

Activiteiten van de inschrijver
Architectenbureau gespecialiseerd in het ontwerpen van sportfaciliteiten.