Houten berging Gerben, Drachten - GENOMINEERD

Overige

Ingenieursbureau Boorsma B.V.

Ingenieursbureau Boorsma B.V.

Friso Bouwgroep

Ingenieursbureau Boorsma B.V., de heer ir. K. Boorsma

ir. F.E. (Frank) Terpstra

ir. J.K.A. (Jan) Banga

Ingenieursbureau Boorsma B.V.

Houten berging Gerben, Drachten

Omschrijving
Het project betreft een geheel in hout uitgevoerde berging. Het gebouw staat op het terrein van Ingenieursbureau Boorsma in Drachten.

De berging bestaat uit twee uit elkaar geschoven basisvolumes, welke door een gemeenschappelijk trechtervormig dak worden verbonden. Het basisvolume heeft een vierkante plattegrond, welke voortvloeit uit de trechtervorm van het dak. De zuidwesthoek van deze bouwmassa is uitgesneden tot buitenruimte. Deze ruimte heeft een relatie tot de terreininrichting voor het kantoorgebouw en geeft de berging een extra dimensie als shelter. Tevens is het de natuurlijke locatie waar zich de trechteruitloop bevindt. Het smalle plattegronddeel, dat de buitenruimte omarmt, biedt plaats aan een kleine werkbank.

Het tweede basisvolume is de stalling voor een trailer met een historische houten zeilboot en is voorzien van een zolder. Door het noordelijke dakschild van het trechterdak te verlengen en om te buigen, verbindt het dak de beide hoofdvolumes en ontstaat de noodzakelijke gebouwhoogte ter plaatse van de zolder.

De berging is volledig in hout uitgevoerd. De hoofdvolumes bestaan uit houtskeletbouw wanden, bekleed met horizontale open gevelbekleding van fijnbezaagd western red cedar. De afwijkende gevelvlakken tussen de beide hoofdvolumes bestaan uit verticale western red cedar latten, welke zijn aangebracht tegen translucente kunststof beplating. Het trechterdak is vervaardigd van vurentriplex, dat in vier lagen overlappend is verlijmd tot constructieve dakelementen. Het hemelwater valt uit de western red cedar trechteruitloop en stroomt op zichtbare wijze over het betonnen zitelement weg.

Houttoepassingen binnen het project
De gevels bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouwwanden, met aan de binnenzijde Fins vurentriplex. Aan de buitenzijde zijn de gevels bekleed met open gevelbekleding van western red cedar.
De kolommen en liggers zijn van gelamineerd vuren en gelamineerd lariks. Het trechterdak bestaat uit vijf geprefabriceerde elementen, welke zijn vervaardigd van Fins vurentriplex dat in vier lagen overlappend is verlijmd. De deuren bestaan uit drie op elkaar verlijmde platen Fins vurentriplex met aan de buitenzijde open gevelbekleding van western red cedar.

Motivatie
Vormgeving en bouwkundige uitwerking zijn verregaand op elkaar afgestemd. Dit is het resultaat van integratie van de architectuur en de bouwtechniek. In de versnipperde hedendaagse ontwerp- en bouwpraktijk is het steeds moeilijker om een gebouw te realiseren waarvan alle onderdelen op het ontwerp zijn afgestemd. Door zes uitgangspunten te hanteren, welke voortkomen uit een architectonische en bouwtechnische analyse van voorbeeldprojecten, is dit doel bereikt.

Het project bevat diverse toepassingen van hout en houtproducten. Het gebouw toont dat gebouwonderdelen in hout op relatief eenvoudige wijze projectgebonden zijn te vervaardigen.

Schoonheid zit niet in een specifiek onderdeel, maar in de wijze waarop de verschillende onderdelen zijn samengesteld.

Alle betrokken personen en bedrijven hebben het ontwerpen, uitwerken en maken van het gebouw zeer waardevol en boeiend gevonden. Het project draagt bij aan het imago van de branche, die bij een juiste afstemming en aansturing van de verschillende disciplines bijzondere gebouwen kan realiseren.


Website: www.boorsma-consultants.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes