Gardejagerswei, Grou

Woningbouw

Rein Hofstra / Peter Walon (samenwerkende architekten)

diverse (4)

bouwbedrijf Dijkstra, Grou

SHP - planontwikkeling, Grou

Rein Hofstra / Peter Walon

via aannemer

diverse (4)

Gardejagerswei, Grou

Omschrijving
Het plan is gerealiseerd op een in breedte verlopende terreinstrook, het gevolg van de aanleg van een nieuw kanaal naast de weg in 1999. De omvang van de bedrijfsruimten plooit mee met de wisselende diepte,
de woningen zijn in lijn gesitueerd nabij het kanaal.

Ten opzichte van het stedenbouwkundige plan is de voorgestelde woning-kubus aangepast: de vierkante plattegrond vervormd tot een trapezium, het dak van plat naar hellend. Op die manier kon aan de kanaalzijde een smalle, meer vertikale vorm ontstaan. Daarmee wordt de rand van de bebouwing tegenover het open landschap geaksentueerd. Een kontrastrijke overgang; het lage landschap versus een ritmische reeks oprijzende houten bouwwerken.

Twee aparte schilden uit western red cedar omhullen de inhoud van het gebouw. Ze zijn gebogen aan onder- en bovenzijde, bovendien gekromd- met name aan de kant van het landschap daar openen zich in de ruimte tussen de beide schilden: 2 balkons bieden onbeperkt uitzicht. De onderbouw van de woningen is terugliggend en uitgevoerd in donkere baksteen. Daardoor wordt het autonome, overkragende karakter van de schilden versterkt.

Houttoepassingen
Overkragende gekromde gevelvlakken, als beeldbepalende elementen van woningen aan de rand van kanaal.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ontwerpen van woonhuizen, utilitaire gebouwen, bruggen.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes