Ecologische Tandartspraktijk Mondzorg Middenmeer

Utiliteitsbouw

ORGA architect

G. Wermenbol

ORGA bouw, Ing. Patrick Schreven

G. Wermenbol

Ir. Daan Bruggink

JVZ Ingenieurs

Mondzorg Middenmeer

Ecologische Tandartspraktijk Mondzorg Middenmeer

Omschrijving van de inzending
De tandartspraktijk is een ecologisch gebouw, specifiek ontworpen rond de beleving van de patiënt. Een comfortabele omgeving zorgt ervoor dat het bezoek aan deze tandarts een prettige ervaring is! De praktijk is open en transparant van opzet, de mooiste ruimte is voor de patiënt en hij kan zelf zien wat er gebeurd. In de entree heb je al een zicht dwars door heel de praktijk en vervolgens geeft de hoge wachtruimte een fraai uitzicht op het omliggende groen. Vanuit dit ruime gevoel loop je door de gang met metershoge ramen naar de vier discrete behandelkamers die zich bevinden in de houten middenruimte. Dit gedeelte vormt tegelijkertijd de fysieke scheiding tussen patiënt en personeel. Zittend in de fraaie blauwe stoelen geniet je nog steeds van het uitzicht en kijkt ook de tandarts zelf het Noord-Hollandse landschap in.

Het gebouw is volledig van natuurlijke en biobased materialen gemaakt en dat geeft je een prettig gevoel in het gehele gebouw. Het gezonde en comfortabele binnenklimaat en een overvloed aan daglicht draagt bij aan een ‘healing environment’ waarin de patiënt prettig kan worden behandeld en spoedig herstelt. Hout is een onmisbaar materiaal bij het biobased bouwen. De houtskeletbouw met natuurlijke houtvezelisolatie resulteert in een dampopen en gezond gebouw, prettig om in te werken. De grote ramen zorgen voor een grote hoeveelheid passieve zonne-energie, maar de houten zonwering schuiven rustig dicht als het te warm lijkt te worden.

Houttoepassingen
De spanten zijn van Nederlands Lariks hout uit de bossen van Staatsbosbeheer en gemaakt door Heko spanten. Het gebouw is volledig opgetrokken in een vuren houtskeletbouw, geïsoleerd met houtvezel isolatie tussen de stijlen en met een houtvezelkoudebrug onderbreking, wat het gebouw een Rc van 6,5 geeft. Het plafond is afgewerkt met vuren planken die een lichte graywash hebben gekregen. Deze planken lopen ook door onder het overstek. De opvallende strook waarin de behandelkamers zich bevinden is bekleed met inlands grenen, dat zelfs over de deur van de OPG (röntgenapparaat) doorloopt. Alle kozijnen zijn van hout en de grote zonweringspanelen bestaan uit WRC lamellen. Er is naar gestreefd om zoveel mogelijk inlands hout te gebruiken en al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk of gelijkwaardig.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Niet iedereen kijkt met plezier vooruit naar een bezoek aan de tandarts. Bij dit ontwerp is er vooral gedacht aan een prettige beleving door de bezoekende patiënten. De mooiste ruimtes zijn voor hen, ze zijn open en transparant maar ook discreet waar nodig. Het gebouw laat in zijn architectuur al zien hoe het opgebouwd is, waar de patiënt komt, waar de werknemers en waar de behandelkamers zijn. Het grote groene dak komt vanuit de grond en richt zich naar het zuiden. De noordkant staat helemaal open voor daglicht via een indrukwekkende ramenpartij. Een fraaie modern ecologische tandartspraktijk waarin naast de behandeling ook het gebouw zelf bijdraagt aan de genezing van de patiënt.

Bijdrage aan imago hout
Dit gebouw laat zien dat je met hout op diverse wijzen kan bouwen. Het materiaal komt overal terug: in de massieve houten spanten, in de wandbekleding in het interieur, in de markante zonwering, enz. Het is een modern ecologisch gebouw en de verschillende soorten hout geven het een warm en fijn uiterlijk. Hout is een onmisbaar deel in deze ‘healing environment’.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De opzet van het gebouw is biobased, natuurlijke materialen. Het gebouw is volledig van hout, zonder houterig over te komen. Het is een modern utiliteitsgebouw uit de wereld van de zorg met hout als kernmateriaal. Er is gestreefd naar het gebruik van zoveel mogelijk inlands hout, zoals de spanten uit de bossen van Staatsbosbeheer. Op een modern ecologische wijze laat het gebouw zien wat voor een fraaie gebouwen je met houtarchitectuur voort kan brengen.

Duurzaamheidsbijdrage
Door gebruik te maken van biobased materialen voorkom je niet alleen het gebruik van fossiele bouwmaterialen, maar je creëert een gebouw dat zijn plaats heeft in de circulaire economie. Bovendien zorgen de biobased materialen er voor, met hout voorop, dat het gebouw CO2 opslaat: bovengrondse CO2 opslag. Energiezuinigheid is een vanzelfsprekendheid. Dikke isolatie, inclusief vegetatiedak, veel passieve zonne-energie, de overige benodigde energie komt uit de luchtwarmtepomp.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Daan Bruggink is de oprichter van modern ecologisch architectenbureau ORGA architect. Vanuit de overtuiging dat biobased bouwen in de toekomst de standaard zal worden werkt hij voornamelijk met hernieuwbare natuurlijke bouwmaterialen. Mede door het praktisch toepassen van innovatieve materialen heeft hij zich ontwikkeld tot een van de voorlopers op het gebied van biobased bouwen. In 2013 ontving hij hiervoor de Nationale Bouwprijs Talent voor de Toekomst en werd hij benoemd tot Alumnus van het Jaar van de TU Delft, in 2014 genomineerd voor de Ingenieur van het Jaar.

Website: www.orga-architect.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes