Buitenhuis Goeree Overflakkee

Woningbouw

Korteknie Stuhlmacher Architecten

privé

Jaap van Huizen BV, Goedereede

privé

Korteknie Stuhlmacher Architecten

Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks

privé

Buitenhuis Goeree Overflakkee

Omschrijving
Het buitenhuis vervangt een bestaand landhuis met schuur uit de jaren 50 en is bestemd voor een groot gezin met vele gasten die er in de komende jaren hun vakanties willen doorbrengen. In de toekomst zal het huis naar alle vooruitzicht permanent worden bewoond. De locatie is bijzonder fraai. Het huis is gelegen aan een oude dijk, met landinwaards vrij uitzicht over polders en het dorp Goedereede, en in richting zee uitzicht over het waterwingebied ‘de duinen van Goeree’. Om de landschappelijke schoonheid zo min mogelijk aan te tasten, en het huis in te passen in het kleinschalige, oude cultuurlandschap is het huis zeer zorgvuldig in het landschap ingebed. Het in verhouding met de oorspronkelijke bebouwing forse volume is opgedeeld in twee ‘huizen’, een klein smal volume met steile kap aan de straatzijde, en een groter erachter gelegen volume die intern met elkaar zijn verbonden. Het grotere volume is enkele treden ingegraven, een gegeven dat het volume kleiner doet ogen en dat is ruimtelijk benut in het interieur. Het ensemble refereert aan oude boerderijen uit de streek waarbij steeds een klein woonhuis aan de straat staat, en achter op het erf een grotere schuur.
Het huis is opgetrokken uit massief verlijmde houten panelen (Lenotec of CLT). De buitenkant van het huis is op terughoudende manier bekleed met grijs gebeitste houten planken en grijze keramische dakpannen. Aan de binnenkant wordt optimaal gebruik gemaakt van de bijzondere doorsnede onder twee kappen. Het hout is overal in het zicht gebleven. In alle ruimten zijn op maat gemaakt meubels ingebouwd die de ruimtelijkheid van het geheel ondersteunen. De slaapkamers zijn sober en compact en refereren aan monnikscellen. Een eikenhouten veranda vormt de overgang van binnen naar buiten.

Houttoepassingen binnen het project
Het huis bestaat volledig uit hout. De draagconstructie, de daken en binnenwanden zijn allen van CLT dat glad is geschuurd en af is gewerkt met een transparante witte beits. De buitenbekleding bestaat uit verticale planken WRC die zijn behandeld met een zilvergrijze beits. De veranda aan de westzijde is geconstrueerd uit eikenhouten kolommen, balken en planken. In het interieur zijn de vloer van het eetgedeelte, de trap en verschillende inbouwbanken uitgevoerd in massief essen. Het overige inbouwmeubilair is vervaardigd van multiplex en mdf dat dekkend in kleur is behandeld. Alle kozijnen en (schuif)deuren zijn van dekkend geschilderd FSC hardhout.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het huis is op elegante en terughoudende manier ingepast in het landschap. Het op verschillende manieren toegepaste hout komt optimaal tot zijn recht in zowel het interieur als het exterieur. Het gebruik van daglicht, de verschillende uitzichten, hoogwaardige afwerkingen, de gekozen kleuren ondersteunen de bijzondere ruimtelijkheid. In het project is gebruik gemaakt van de uitgebreide ervaring die het bureau heeft opgedaan met de toegepaste constructiewijze. Hierdoor zijn de materiaal- en kleurtoepassingen geconcentreerd en verfijnd.

Bijdrage aan imago hout
Door de geraffineerde doorsnede, de bijzondere ruimtelijkheid, en de verfijnde afwerkingen en kleuren wordt aangetoond dat massiefhout ook zeer goed geschikt is voor toepassingen die niet per sé rustiek en grof hoeven te zijn. Hier vormt het huis een perfecte entourage voor hoogwaardig en comfortabel wonen in en mét de natuur. Alle installaties zijn op fraaie manier geïntegreerd in het ontwerp en ondergebracht in onder meer de verschillende inbouwbanken.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Huizen van massiefhout zijn eerder gebouwd in Nederland, het hoge afwerkingsniveau in combinatie met de ruimtelijkheid en landschappelijke inbedding is volgens ons echter niet eerder bereikt. Ruwbouw en afbouw zijn één en hetzelfde. De bouw is uitgevoerd door een internationaal samenwerkingsverband van een lokalen aannemer (Jaap van Huizen BV) en een Duitse timmerman gespecialiseerd in de montage van CLT.

Duurzaamheidsbijdrage
Voor zowel interieur als exterieur zijn nagenoeg alleen duurzaam geproduceerde materialen met een lange levensduur toegepast die indien nodig door aannemers zonder specialistisch gereedschap en bijzondere kennis kunnen worden gerepareerd en onderhouden. Het huis heeft een zeer comfortabel binnenklimaat. De installatie is duurzaam, stil en energiezuinig. De veranda is voorzien van een bloeiend vegetatiedak. Voor de basisverwarming is een warmtepomp geïnstalleerd die wordt verzorgd door aan de buitenkant nagenoeg onzichtbare, tussen de twee tegenover elkaar liggende dakvlakken gelegen zonnepanelen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
klein architectenbureau met een breed portfolio. Met name wordt er gewerkt aan gebouwen voor onderwijs, zorg, cultuur, sport en woningen voor particuliere opdrachtgevers. Het bureau hanteert een ambachtelijke werkwijze, met veel aandacht voor de ruimtelijkheid en het materiaalgebruik. Bij vele projecten speelt houtbouw, met name de toepassing van innovatieve houtbouwsystemen een centrale rol.

Website: www.kortekniestuhlmacher.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes